Quantcast
Channel: Escriptura – RECURSOS PER A L'EDUCACIÓ ESPECIAL
Viewing all 24 articles
Browse latest View live

LES SÍL·LABES AMAGADES: UN RECURS A LA LECTOESCRIPTURA

$
0
0

Al bloc ORIENTACIÓN ANDÚJAR, un espai amb un munt d’activitats i enllaços a recursos educatius fantàstics, he trobat un recurs que m’ha encantat: un recull de fitxes amb activitats per treballar la consciència sil·làbica i millorar el nivell de lectura i escriptura dels nostres alumnes.
Activitats especialment indicades per treballar amb alumnes sota sospita de dislèxia però que també pot servir per treballar processos lèxics necessaris per adquirir una bona lectura i escriptura.
A partir del material presentat en aquest portal educatiu, he decidit adaptar al català les activitats i adaptar el seu nivell a les necessitats dels meus alumnes.

Síl·laba Amagada

El material que us comparteixo segueix les orientacions i el model dels autors d’Orientación Andújar: una taula amb diferents columnes.
A la primera columna hi ha una paraula a la qual li manca una síl·laba (inicial, del mig o del final), tot seguit hi ha tres columnes, cadascuna d’elles amb una síl·laba per tal de pintar aquella que completa la paraula i, per acabar, una última columna buida on cal escriure correctament tota la paraula.
Per facilitar la comprensió dels alumnes, els hi dóno un exemple com a guia.

Espero que us agradi i…us encoratjo a visitar la pàgina d’Orientación Andújar, visita gairebé obligada per tots aquells que tenim ganes d’innovar i buscar nous recursos per atendre la diversitat.

Per accedir al material en format Word podeu clicar sobre la imatge que acompanya aquest article o clicant AQUÍ.

SÍLVIA SÀNCHEZ ha adaptat la plantilla i ha creat aquest nou material. Moltes gràcies Sílvia:

Accés directe al material original (en castellà) elaborat per Ginés i Maribel, del bloc Orientación Andújar clicant AQUÍ. 

A la meva escola he estat treballant el material en format WORD amb els alumnes de Tercer de Primària però, en aquest cas, hem utilitzat l’ordinador. Havien de pintar la síl·laba amb el pot de pintura i escriure la paraula amb el teclat. Una bona manera d’aplicar les TIC a l’àrea de català. Els ha encantat! Al final, els alumnes que han acabat abans, han pogut escriure frases amb les diferents paraules.


NOUS MATERIALS PER TREBALLAR LA CONSCIÈNCIA FONOLÒGICA

$
0
0

És impressionant veure com entre tots/es estem fent nostre el lema d’aquest bloc: COMPARTIR ÉS CONSTRUIR.

Aquesta vegada, l’ALBA O., gran col·ladora d’aquest espai, m’ha fet arribar un material per compartir on els alumnes poden escriure la paraula corresponent a unes determinades imatges classificades en centres d’interès (escola, fruites, joguines i Nadal) o bé poden retallar les lletres i enganxar-les per confeccionar ells mateixos les paraules dels dibuixos.


Descàrrega del material de l’Alba en format .PDF clicant AQUÍ.

L’Alba també ha volgut compartir una presentació PowerPoint per treballar el reconeixement de lletres on els alumnes han de discriminar les grafies d’entre un seguit de símbols i dibuixos.

Moltes gràcies de nou, Alba, i a tots aquells professinals que, de manera desinteressada, aporteu el vostre granet de sorra a engrandir aquest bloc compartint els vostres materials!

JO ESCRIC, TU DIBUIXES: UNA ACTIVITAT D’ESCRIPTURA I COMPRENSIÓ LECTORA

$
0
0

paisatge nevat

Aquest curs estic fent català amb alumnes de 3r de primària i un dels meus objectius és anar incorporant i generalitzant les normes ortogràfiques i els continguts de morfosintaxi en l’expressió escrita dels alumnes.

Per aquest motiu, he dedicat tres sessions de treball a la següent activitat:

llegir1a sessió: se’ls passa als alumnes la descripció d’un dibuix i, tot seguit, han de dibuixar allò que se’ls descriu fent un exercici important de comprensió lectora. Després, entre tots, comprovem quin dibuix s’ha acostat de manera més fidel a la descripció donada. La mestra, en aquest cas, disposa del dibuix que li fa de model per generar la descripció. Així transmetem als alumnes la idea sobre com ha de ser un text descriptiu.

2a sessió: cadascun dels alumnes escriu la escriuredescripció d’un dibuix (es pot utilitzar, com a suport, un dibuix-model repartit a l’atzar entre els alumnes). Quan han acabat la descripció, es reparteixen de manera aleatòria els diferents treballs entre els alumnes de l’aula.

dibuixar3a sessió: els alumnes han de dibuixar el dibuix que han descrit els seus companys de la manera més fidel possible. Després, comproven junts el resultat amb el dibuix original i comenten el procediment i el resultat final.

Jo he utilitzat la imatge que acompanya aquest article per tal que els alumnes dibuixessin la descripció donada. Aquí la teniu per si també la voleu utilitzar:

“Al cantó dret del full, hi ha una casa de fusta però només en podem veure una part: un tros de la teulada nevada i una paret. Al mig de la paret hi ha una finestra partida en quatre parts. A l ‘altra banda del paper hi haun ninot de neu que porta un barret de llana, una bufanda, dos ulls rodons i una boca somrient. Els braços del ninot són dues branques, una a cada cantó del seu cos. Al fons del paisatge hi ha dues muntanyes, una al costat de l’altra. Als dos cims hi ha una mica de neu. Davant de la muntanya de l’esquerra hi ha un turó i, sobre del turó, s’hi veu una caseta petita que només té una porta. Entre les dues muntanyes hi passa una carretera amb una furgoneta que va cap a l’esquerra. Al cel, al mig de les dues muntanyes, hi ha una una plena.”

Clicant sobre el dibuix del paisatge podreu accedir a la font original i obtenir altres paisatges per generar descripcions. També podeu utilitzar imatges en color per tal que els alumnes hagin d’incloure aquesta qualitat en les seves descripcions.

Val a dir que als alumnes els ha encantat l’activitat i, el més important, han gaudit aprenent!

TREBALL DE LECTOESCRIPTURA CONFEGINT I LLETREJANT

$
0
0

SÍLVIA SÀNCHEZ una gran col·laboradora d’aquest bloc, m’ha fet arribar un material amb l’objectiu de confegir i lletrejar paraules amb diferent nivell de dificultat.

Es parteix d’una imatge on els alumnes han de confegir a sota el seu nom i lletrejar-lo o bé dir primer el so de cada lletra per després passar a confegir la paraula. Us deixo amb el material creat per la Sílvia amb els cartrons de treball i, seguidament, les lletres per confegir.

Si voleu agrair a la Sílvia el fet de crear i compartir aquest material ja sabeu que podeu deixar el vostre COMENTARI. Moltes gràcies!

Caixa MultisensorialI ANABEL CORNAGO al blocEL SONIDO DE LA HIERBA AL CRECERha compartit aquesta fantàstica idea de Sònia Borrás que m’ha encantat i que permet treballar perfectament a partir dels materials creats per la Sílvia. Us imagineu que l’alumne hagi de trobar les lletres entre un munt de confeti? Genial!

 

TREBALL DE LECTOESCRIPTURA AMB CONSIGNES DE CARNAVAL

$
0
0

carnavalIOLANDA CRUEL ha tornat a compartir amb nosaltres els seus recursos i materials. En aquesta ocasió, ens sorprèn amb una activitat que relaciona la lectoescriptura amb les consignes de Carnaval.Un recurs molt útil ara que ja estem a les portes d’aquesta festa tan divertida.

Comparteix 2 documents amb dos nivells diferents de dificultat, segons les necessitats i el nivell dels nostres alumnes. L’objectiu és que els alumnes completin les consignes en forma de rodolins acabant d’escriure la segona estrofa o bé escrivint només la paraula que falta. Una bona manera d’atendre la diversitat dins l’aula per mitjà d’un activitat motivadora pels alumnes.
NIVELL FÀCIL:

UNA MICA MÉS DIFÍCIL:

Benvinguda de nou Iolanda i moltes gràcies!

Trobareu més activitats relacionades amb el CARNAVAL escrivint aquesta paraula al cercador (TROBA ALLÒ QUE BUSQUES) a la barra lateral de la dreta d’aquest bloc.

EL PEIX I L’ORENETA: UN POEMA PRIMAVERAL AMB JEROGLÍFICS

$
0
0

orenetaAprofitant l’arribada de les primeres orenetes, he creat una nova activitat per treballar l’atenció, la comprensió, la lectura, la consciència fonèmica i l’entrenament visual a través del poema de la Joana Raspall: EL PEIX I L’ORENETA.

Es tracta d’un diàleg entre un peixet i una oreneta que parla dels avantatges i els inconvenients de viure en hàbitats tan diferents com l’aire i l’aigua.

A partir d’aquest poema, l’alumne ha de desxifrar unes paraules seguint un jeroglífics: trobant les grafies en un quadre de doble entrada que trobarà a la part inferior del full.

Així,si mirem la taula, a la ” El  peix voldria D2+C5+E7+A1+F3” la paraula amagada és…VOLAR”

Taula oreneta

Al final cal desxifrar la paraula PRIMAVERA “Les orenetes arriben a la A5+F3+B6+E6+A1+D2+A4+F3+A1

Un cop descoberta la paraula, l’ha de recordar, fer la síntesi de les seves grafies i escriure-la en els buits corresponents. Al final, trobarà tot el poema sencer per tal de poder-se autocorregir i rectificar, si val, els errors.

Us deixo l’enllaç a un nou poema “L’ARBRE I LA PRIMAVERA” de Núria Albó on cal descobrir les paraules amagades del poema trobant la inicial d’una sèrie de dibuixos. Cliqueu AQUÍ per accedir-hi.

Ja sabeu que, si voleu, podeu deixar els vostres COMENTARIS, són les vostres aportacions les que dónen vida a aquest bloc. GRÀCIES!

 

JUGUEM AMB LES LLETRES, SÍL·LABES I PARAULES: RECURSOS DE CONSCIÈNCIA FONOLÒGICA

$
0
0

MARIA PUIGDOMÈNECH BONET torna a compartir nous materials per treballar diferents aspectes relacionats amb la llengua de manera que l’alumne pugui jugar amb les lletres, les síl·labes i el significat de les paraules. Es tracta d’un recull de fitxes que es poden treballar prèviament fent tot tipus de jocs i activitats per generar la reflexió de l’alumne i treballar aspectes fonamentals per la correcta lectura i escriptura.

Us comparteixo el material elaborat per la Maria per tal que el pogueu adaptar i treballar segons les necessitats dels vostres alumnes. Moltes gràcies per compartir!

RACONS DE LLENGUA: CONSCIÈNCIA FONOLÒGICA, SIL·LÀBICA I RIMES

$
0
0

CRISTINA SOTOCA torna a compartir amb nosaltres la seva experiència amb un seguit de recursos i material per treballar els RACONS DE LLENGUA a Educació Infantil amb l’objectiu de treballar diferents aspectes de la consciència fonològica, les síl·labes, les rimes i els fonemes. 

Racons de llenguatge

La Cristina ha creat diferents RACONS amb material totalment manipulatiu i atractiu pels alumnes. Ens els explica ella mateixa:

    • S’HAN PERDUT LES LLETRES: es pot utilitzar com es vulgui, plastificat i que els nens amb retolador vileda ho escriguin i ho esborrin, amb lletres i velcros, o reutilitzant taps de llet. Aquesta opció és divertida i treballes coordinació mà ull i motricitat fina. Desenganxes els taps de les ampolles (amb la base inclosa) i un cop plastificades les fitxes ho enganxes amb silicona. Llavors escrius les lletres amb permanent als taps o bé enganxar lletres als taps (lletres de foam petites que es comercialitzen en algunes botigues. Està estructurat amb 3 tres nivells de dificultat: vocals, consonats inicials i consonants intermitges o finals. Si hi ha algun nen amb moltes dificultats, el que es pot fer és escriure la lletra a la plantilla i el nen ha de buscar la lletra que posa entre els taps.

    • QUÈ RIMA AMB QUÈ: hi ha dos nivells. En el nivell 1 la rima és més fàcil doncs en general només canvia la primera lletra (exemple: full/ull – pou- nou) el nivell 2 és un xic més difícil per la llargada de les paraules i perquè en general, només rima la última síl·laba (bufanda-fada…)

NIVELL 1 AMB SOLUCIONARI:

NIVELL 2 AMB SOLUCIONARI:

  • COMPTAR SÍL·LABES: han de posar les imatges en cada “torreta” en funció de si tenen 1-2-3 síl·labes. En funció del nivell dels nens pots allargar l’activitat dient que triïn una de les imatges que més els agrada i escriguin una frase entre tots. Si es fa això pot ser útil decidir un secretari que ha de controlar que tots participin i es pot pensar en convertir-ho en cooperatiu utilitzat la tècnica del full giratori.

PLANTILLES PER ELABORAR LES FLORS:

CARTELLS DE DIBUIXOS:

També podeu accedir als SOLUCIONARIS clicant sobre els següents enllaços (d’aquesta manera s’afavoreix l’autocorrecció per part del propis alumnes que, un cop acabada l’activitat, poden comprovar les seves respostes:

La Cristina també comparteix la PROGRAMACIÓ DELS RACONS DE LLENGUA.

Moltes gràcies per mostrar-nos i compartir amb nosaltres aquests fantàstics racons que, de ben segur, seran de gran utilitat a les nostres aules i de fàcil aplicació pels nostres alumnes. L’èxit i la motivació estan assegurats!

I vosaltres, què en penseu? Esperem els vostres comentaris!


JOCS PER ESTIMULAR LA CONSCIÈNCIA FONOLÒGICA

$
0
0

Si seguiu aquest bloc i els materials que s’hi comparteixen, veureu que sempre he demostrat preferència per tots aquells jocs que ajuden als alumnes a adquirir una bona consciència fonològica ja que aquesta és imprescindible per assentar les bases necessàries per a una bona lectura i escriptura.

Des del Departament d’Ensenyament han publicat un seguit de dossiers que, des del meu punt de vista, són tot un tresor des del punt de vista de la CONSCIÈNCIA FONOLÒGICA ja que recullen tots aquells jocs i activitats classificats segons l’objectiu que es vulgui treballar. Així doncs, han editat 7 dossiers (en pdf) cadascun dels quals treballa una habilitat concreta:

Presentació 4. Consciència de síl·laba
1. Jocs d’escoltar 5. Sons inicial i final
2. Rimes 6. Fonemes
3. Paraules i frases 7. Introducció a les lletres i lletrejar

Dins de cada dossier es presenten diferents activitats i, cadascuna d’elles segueix la següent estructura: objectiu, material, activitat, variacions i recursos a la xarxa.

I…per sorpresa meva! Dins del dossier número 3 hi ha enllaços a materials d’aquest mateix bloc, tot un honor!

No us sembla genial? Apa doncs…entreu a la web de l’xtec i…a preparar activitats pels vostres alumnes. Ruta d’accés als materials:

XTEC- CURRÍCULUM I ORIENTACIÓ- EDUCACIÓ INFANTIL- ORIENTACIONS

També podeu accedir-hi clicant a l’enllaç de cada dossier o bé accedint a la pàgina principal clicant sobre la imatge que acompanya aquest article o bé AQUÍ.

LLEGIM, COMPRENEM I ESCRIVIM: LES VACANCES D’ESTIU

$
0
0

Estem a les portes d’un nou curs escolar i, per començar a treballar la lectura i l’escriptura amb els alumnes, què millor que utilitzar els records de les vacances d’estiu.

Amb aquest objectiu hem creat una activitat d’elaboració pròpia on els alumnes desenvolupen diferents estratègies:

  • La fluïdesa i la comprensió lectora.
  • L’elaboració d’hipòtesis abans, durant i després de la lectura.
  • Les famílies de paraules.
  • La comprensió lectora d’un text narratiu.
  • El record de fets passats i l’estructuració d’un discurs oral.
  • L’organització i estructura d’un text escrit.

L’activitat proposada consta de tres parts:

  1. Tres textos inventats amb el suport d’imatges que descriuen tres maneres diferents de passar les vacances: a la muntanya, a casa fent allò que més ens agrada o a la platja. Gràcies a les imatges els alumnes poden activar coneixements previs i fer hipòtesis. En cadascun dels textos hi manquen paraules que, en un primer moment, l’alumne haurà de deduir.
  2. Un conjunt de paraules que l’alumne ha d’entendre i saber col·locar dins del text corresponent comprovant les hipòtesis inicials sobre el lèxic que ell/a havia deduït en la lectura dels tres textos. Segons el camp semàntic l’alumne haurà de descobrir a quin text pertany.
  3. Una part més oberta on l’alumne pot escriure allò que ha fet durant les vacances després d’explicar i estructurar el seu discurs a nivell oral.

Esperem que us agradi la proposta i, si l’utilitzeu amb els alumnes o l’adapteu segons les necessitats, ens feu arribar la vostra opinió escrivint el vostre comentari.

Us enllacem una altra activitat de comprensió lectora per treballar amb alumnes de Cicle Inicial relacionada amb les vacances d’estiu i publicada en aquest mateix a l’inici del curs anterior (2013-2014):

VEIG, VEIG…ATENCIÓ, LECTURA, COMPRENSIÓ, ESCRIPTURA I VOCABULARI

$
0
0

Després de l’èxit que va tenir entre els alumnes de Cicle Inicial el material “VEIG, VEIG” de Yolanda Cruel compartit en aquest bloc (cliqueu AQUÍ per accedir-hi) hem decidit adaptar-lo per crear un nou recurs utilitzant com a suport unes làmines d’imatges trobades a la web: http://aimeetv.blogspot.nl/2008/11/alle-praatplaten-op-een-rij.html

Una de les làmines utilitzades com a suport

ticL’objectiu principal del recurs és descobrir si uns determiants objectes es troben dins de les làmines on hi ha un munt de detalls diferents. Així doncs, es treballa l’atenció de manera que, si la paraula que han llegit es troba dins del dibuix, han d’encerclar-la i escriure al seu costat el símbol corresponent. Al mateix temps es practica la lectura i la comprensió lectora i l’adquisició de vocabulari.

Però…després de practicar amb paraules escrites per la mestra…per què no aprofitar algunes de les làmines fent que siguin els mateixos alumnes qui escriguin paraules que estiguin o no en el dibuix? I després…no us semblaria interessant que els altres companys/es realitzin l’activitat que els altres els han preparat? D’aquesta manera també es treballa l’escriptura.

A continuació podeu visualitzar les diferents activitats que hem preparat pels alumnes (les primeres làmines són de lectura i comprensió i, les últimes, d’escriptura):

ATENCIÓ! Per poder-vos descarregar i/o imprimir el document podeu clicar AQUÍ i accedir al GOOGLE DRIVE. En aquesta ocasió el document el trobareu en format word per tal de poder-lo adaptar segons les necessitats dels vostres alumnes.

Mostra del treball realitzat per una alumna de primer:

Variant: es poden utilitzar les làmines per treballar la consciència fonològica fent que els alumens hagin de buscar paraules que comencin, continguin o acabin per una lletra o síl·laba determinada.

JO DESCRIC, TU DIBUIXES: UNA NOVA ACTIVITAT D’ESCRIPTURA I COMPRENSIÓ LECTORA

$
0
0

Fa temps vam publicar en aquest bloc una activitat titulada: “JO ESCRIC, TU DIBUIXES” que va tenir molt bona acceptació entre els alumnes i, per aquest motiu, aquest curs hem tornat a aplicar la mateixa activitat amb alumnes de 3r de primària però en aquesta ocasió no van descriure paisatges sinó personatges fantàstics.

Us expliquem el procés:

1. Es demana als alumnes que, utilitzant un full A5 dibuixin i pintin un personatge fantàstic i original: una fada, un monstre, un extraterrestre, un robot… Cal vigilar perquè la resta d’alumnes no vegin dibuix del seus companys/es.

2. Cada alumne fa la descripció del personatge que ha dibuixat i se’ls demana que escriguin tots els detalls ja que l’objectiu final serà que un dels seus companys/es hagi d’imaginar-se i dibuixar el personatge seguint la lectura de la seva descripció. Per aquest motiu cal descriure tots els detalls: el color, la mida, la forma… Se’ls passa un breu guió-pauta amb allò que caldrà descriure i l’ordre: de quin personatge es tracta, l’aspectegeneral, la cara, el vestit…

3. S’intercanvien les descripcions entre els alumnes sota la consigna que cada alumne ha de llegir la descripció del seu company/a i dibuixar, en un altre full, el personatge que han descrit. No val fer cap tipus de pregunta sinó que s’han de regir únicament per l’escrit.

 

4. Els alumnes llegeixen en beu alta la descripció del seu company/a i comenten els dubtes i les dificultats amb què s’han trobat: si els ha semblat fàcil o difícil, si han trobat a faltar alguna informació important…

 

 

5. Es comprova el resultat final descobrint els dos dibuixos dels personatges: el dibuix original sobre el qual s’ha elaborat la descripció i el dibuix resultant de la lectura i la comprensió de la descripció d’un altre company/a. Finalment, s’enganxen els dos dibuixos de costat sota de cada descripció.

El resultat….és sorprenent i, el més important, ens ha permès veure que sovint donem per suposades moltes dades que, a vegades, no queden reflectides en les nostres descripcions.

Una activitat on els alumnes han viscut i après moltes coses i que us animem a provar i experimentar ja sigui amb la descripció d’un paisatge, d’un ambient de Nadal, d’un personatge…o del que vosaltres desitgeu.

Els dibuixos que acompanyen aquest article són una mostra del resultat del treball que han elaborat els alumnes de 3r de l’Escola Lluçanès. Veureu que els dibuixos s’assemblen bastant i que han fet un bon treball!

Si proveu aquesta proposta amb els vostres alumnes i ens voleu fer arribar la vostra opinió…ho podeu fer a través d’un comentari.

CONVERTEIX-TE EN ESCRIPTOR/A I CONTINUA LA HISTÒRIA

$
0
0

bruixaEl llibre “La bruixa que es menjava les paraules boniques” d’animallibres, ens ha servit de font d’inspiració per crear una sessió de lectura i escriptura amb els alumnes.

En primer lloc, hem inventat l’inici d’un conte on la protagonista és la Rabiosa, una bruixa que té per costum menjar-se les paraules boniques. Després, hem demanat als alumnes que es convertissin en escriptors/es i acabessin d’escriure el final de la història però, per inspirar-se, els hem preparat unes preguntes per contestar en veu alta i així treballar també l’expressió oral i la creativitat. Per últim, els alumnes poden resoldre una activitat on han d’escriure dins l’olla les paraules que pensen que seran font d’alimentació de la Rabiosa. Un recurs útil per programar una bona sessió de lectura, escriptura, comprensió i creativitat.

La història diu així: “Vet aquí una vegada una bruixa que es deia Rabiosa. Aquesta bruixa vivia en una caseta al mig del bosc. Aquesta bruixa, però, no era una bruixa qualsevol sinó una bruixa molt especial que no acostumava a menjar el que menjaven les altres bruixes: anques de granota, ales de rat-penat, cucs arrebossats amb fang, cues de llangardaix a la planxa… La Rabiosa s’alimentava de paraules però no pas de totes, sinó que ella tan sols menjava paraules boniques. Cada matí tan bon punt sortia el sol, agafava el seu cabàs i, acompanyada del Ximplet, el seu gat, sortia de casa per passejar pel poble buscant paraules saboroses amb les quals fer un bon guisat. Anava al pati de l’escola, les botigues, la parada de l’autobús, les perruqueries, els restaurants, els parcs…i cada vegada que algú parlava i deixa una paraula bonica…ZAS! la bruixa l’agafava a vol i se la guardava al seu cabàs. Quan el tenia ben ple anava cap a casa i…

Podeu descarregar-vos tot el document en pdf clicant AQUÍ i en format word clicant AQUÍ.

Vinga…a despertar la creativitat dels alumnes!

ESTÀS PENJAT? UNA PETITA MODIFICACIÓ D’UN GRAN JOC

$
0
0

Us presentem una modificació del joc del penjat que agrada molt als alumnes de totes les edats i que, a més a més, li donem la volta i es converteix en una tasca cooperativa. És ideal per incorporar-la com a estació d’activitat o racons a primària.

Objectius:penjat1

- Expressar-se utilitzant preguntes i respostes.

- Descodificar les paraules per mitjà de l’ús del principi alfabètic.

- Escriure paraules.

- Ampliar el vocabulari.

- Practicar la cerca al diccionari.

- Llegir i comprendre definicions.

Material:

Tot el que es cita es necessita per a cada participant.

  • Retoladors Velleda

  • penjat2Cartolina DINA-4 blanca o color fluix

  • Fundes de plàstic transparent

  • Folders de cartró

  • Boli

  • Diccionari

  • Post-it.

  • Full d’activitat (t’ho pots descarregar clicant AQUÍ)

  • Instruccions (t’ho pots descarregar clicant AQUÍ)

Funcionament:

S’agrupen als alumnes per parelles.

A cada alumne se li reparteix el material (o l’agafen ells). Han d’introduir la cartolina dins de la funda de plàstic per tal construir la seva pissarra velleda.

Els posem un folders de cartró a l’estil de la foto. El que fan els folders és separar als alumnes i evitar que vegin el que té l’altre company.

Cada alumne ha de buscar, sense dir-li res a l’altre, una paraula que, pel que sigui, li cridi l’atenció. Llegir el seu significat (en veu baixa) i anotar-la al post-it que enganxarà a la paret formada pel folder de cartró.

A partir d’aquí han de començar a fer una pregunta per torn per tal d’endevinar la paraula del company.

La paraula que s’endevini primer és amb la que, entre els dos, han de construir una frase que inclogui aquesta paraula .

No cal fer el dibuix del penjat, ja que l’objectiu és endevinar una paraula i aprendre el seu significat. Ja veureu com de forma espontània els alumnes no ho fan, estan més intrigats per endevinar la paraula del company que per penjar-lo.

Variants:

- Fer-ho amb anglès o castellà.

- Temàtic, es pot donar un tema, ja treballat, per exemple a naturals, i han d’escollir les paraules del vocabulari d’aquest tema.

- Per categories gramaticals, adaptar un dau enganxant gomets en el que col·loquem les lletres: A, Ad, S.M, S.F, V i blanc. De manera que si surt la lletra A, han de triar una paraula que sigui un adjectiu, si surt AD, un adverbi, si surt un SM un substantiu masculí, si surt un S.F un substantiu femení, V un verb i en blanc el que vulguin. Així poden treballar les diferents categories gramaticals i l’abreviació del diccionari. Per això caldrà aportar una taula de correspondència entre el que surt al dau i l’expressió al diccionari.

- Per nombre de síl·labes. Igual que en la variant anterior col·locar uns gomets a un dau i col·locar 1-2-3-4 o 2-3-4 i la consigna és que han de triar paraules amb les síl·labes que indica el dau. Així treballem la fragmentació sil·làbica, per exemple per a 1r o 2n.

- On tenen la síl·laba tònica. Amb un dau adaptat marquem que ha de ser aguda, plana o esdrúixola.

Ja veieu que hi ha moltes opcions diferents.

NOUS MATERIALS PER CONFEGIR I LLEGIR A EDUCACIÓ INFANTIL

$
0
0

MONTSERRAT ARNÓ, seguidora d’aquest bloc i mestra d’Educació Infantil a l’escola “Antònia Simó i Arnó” d’Almacelles (Lleida), ens ha fet arribar un material elaborat per ella mateixa i que ella utilitza per Educació Infantil.

  1. MATERIAL PER CONFEGIR: l’objectiu és que els alumnes confegeixen la paraula amb lletres. Si el material es plastifica es poden utilitzar lletres de l’abecedari enganxades amb velcro i així convertir-se en un recurs d’aula molt útil per utilitzar en els racons de llenguatge.


DESCÀRREGA DIRECTA DEL MATERIAL DE CONFEGIR (GOOGLE DRIVE)

  • MATERIAL DE LECTURA: la Montserrat comenta que els seus alumnes col·loquen una pinça de roba a la paraula correcta que, tant pot estar a la dreta com a l’esquerra.

Es tracta d’un material visualment molt atractiu, senzill i que pot resultar molt útil per treballar amb els nostres alumnes sobretot en l’etapa d’inici de la lectura i l’escriptura.

La mateixa autora ens ha fet arribar la PLANTILLA EN FORMAT WORD per tal de que nosaltres mateixos/es ens puguem elaborar el nostre propi material de confegir amb el vocabulari i les paraules que considerem més adequades. Si elaboreu nou material partint de la plantilla de la Montserrat, podeu compartir-lo amb nosaltres enviant-lo per correu electrònic.

Moltes gràcies per compartir Montserrat!


PER SANT JORDI: ROSES, LLIBRES I … MÉS ACTIVITATS I RECURSOS

$
0
0

D’aquí poc viurem una nova diada de Sant Jordi i, des de les escoles, ja es comença a respirar l’olor de les roses i es palpa l’arribada de nous llibres.

La llegenda que acompanya aquesta festa acostuma a ser un bon recurs per treballar diferents continguts amb els alumnes i què millor que compartir els materials i recursos de què disposem per enriquir la nostra experiència i, al mateix temps, facilitar-nel’aplicació a les escoles adaptats a les diferents necessitats.
A la xarxa hi trobarem un munt de recursos però ens ha semblat un bon moment per recordar els recursos d’elaboració pròpia que en el seu moment es van compartir en aquest mateix bloc i mostrar-vos una nova activitat per tal de treballar la comprensió lectora de la llegenda ja sigui amb grups de lectura, racons, padrins…

MATERIALS I RECURSOS RELACIONATS AMB LA DIADA DE SANT JORDI I LA LLEGENDA:

ENLLAÇOS:
Activitats de llengua i consciència fonològica (Document al Drive)
Poema,sopa de lletres, mots encreuats i cançó (Document al Drive)
Dòmino de Sant Jordi (Document al Drive)
El còmic de la llegenda amb bafarades per omplir (Document al Drive)
Bingo i comprensió de Sant Jordi (Document al Drive)

Nous recursos per treballar amb la llegenda de Sant Jordi.

1) Treballem la comprensió lectora amb la llegenda de Sant Jordi: VERITAT O MENTIDA?

Descàrrega de l’activiat “VERITAT O MENTIDA” del GOOGLE DRIVE

2) Llegenda de Sant Jordi amb pictogrames i lletra de PAL: document PDF en format presentació (amb el document obert cal clicar visualització-pantalla completa). Un excel·lent recurs elaborat per Cristina Sotoca per utilitzar amb la PDI.

Descàrrega directa del document clicant AQUÍ.

3) Treballem l’escriptura i el vocabulari de Sant Jordi amb mots encreuats COOPERATIUS! 

Aprofitant que ve Sant Jordi i que tenim uns mots encreuats per treballar el vocabulari i l’escriptura per P5, què tal si el convertim en cooperatius?

Per convertir-lo en cooperatiu podeu utilitzar dues formes diferents:

Per una banda podeu utilitzar l’estratègia del “Full giratori” ( Pujolàs, 2008 p. 201). Aquesta estructura de treball cooperatiu consisteix en deixar un full a la taula del grup. Un alumne comença a escriure la paraula que triï dels mots encreuats, els altres, l’observen i miren que ho faci bé, l’ajuden si és necessari. Quan aquest alumne ha acabat d’escriure la paraula, passa el full al company del costat seguint les agulles del rellotge i així fins que han emplenat tots els mots. Podeu fer que cada alumne tingui un retolador o un llapis de diferent color. Cada alumne escriurà el seu nom amb el color que li ha tocat. D’aquesta manera es veu la participació de cada alumne. També podeu triar un secretari del grup que s’encarregarà de vetllar perquè tots els nens escriguin quan els hi toca.

Procedència de la imatge: https://jordimusons.files.wordpress.com

Una altra forma, de treballar cooperativament, és la de repartir el full on hi ha només un dibuix dels mots, els alumnes han d’omplir el full dels mots encreuats demanant als altres companys. L’objectiu és completar els mots encreuats però per fer-ho necessiten l’ajuda dels seus companys, ja que cada company tindrà una paraula que necessiten per realitzar la tasca. Per fer-ho elimineu del full tots els dibuixos dels mots menys un, que és el que ha d’escriure l’alumne. Un cop fet això, els nens ja poden circular per la classe en busca dels mots que els hi falten per omplir els buits. Aquesta tècnica està basada en “Find someone who…” que apareix a Kagan, Kagan i Kagan (2012 p.25) i ens permet adaptar-la molt bé als diferents nivells de lectoescriptura dels nens i donar cabuda a tots els alumnes, ja que pots donar al nen amb més dificultat el full en el que hi ha una paraula curta i coneguda, les altres les anirà copiant dels seus companys i als nens amb un nivell més alt el full amb una paraula més difícil.

Descarregueu-vos l’activitat clicant AQUÍ

Referències:

Pujolàs, P (2008) ) 9 ideas clave. El aprendizaje cooperativo . Barcelona: Graó:

Kagan, M; Kagan, L., Kagan, S (2012) Classbuilding. Cooperative Learning Structures. Sant Clemente: Kagan Publishing

YOLANDA CRUEL BIOSCA col·laboradora d’aquest bloc, ha creat un llibret de la llegenda de Sant Jordi on els alumnes poden treballar la narració escrita de la llegenda al mateix temps que planifiquen la història i organitzen el text. Ella ens comenta que, sota de cada dibuix, els alumnes escriuen un rodolí descrivint la imatge.

Podeu descarregar-vos el material de la Yolanda Cruel clicant sobre la imatge que trobareu a continuació:

Vídeo explicatiu del muntatge del llibret elaborat per la mateixa autora per tal que ens quedi més clar el procés de construcció clicant AQUÍ o sobre les imatges del llibret. Si seguiu les instruccions us quedarà un “mini llibre” ben bonic.

De ben segur que ho aplicarem a les aules, moltes gràcies Yolanda!

 

 

 

I si el que voleu és treballar prèviament la llegenda…la YOLANDA CRUEL també ens l’ha preparat acompanyada de pictogrames i lletra lligada. La seva lectura pot ser una bona activitat prèvia per a les activitats presentades en aquest bloc. Aquí la teniu, moltes gràcies!

També us podeu descarregar la lectura elaborada per la Yolanda Cruel clicant AQUÍ (google drive)

Si elaboreu o teniu nou material sobre la llegenda o la diada de Sant Jordi i el voleu compartir, podeu enviar-nos un correu a blocrecursosee@gmail.com

També podeu participar enviant els vostres comentaris. MOLTES GRÀCIES!

CREAR BREUS HISTÒRIES AMB PLANIFICACIÓ PRÈVIA: UN RECURS ELABORAT PER AULA PT

$
0
0

Volem compartir amb vosaltres un recurs molt útil per ajudar als alumnes amb més dificultats de planificació, organització, lèxic i expressió escrites a crear breus històries o anècdotes a partir d’un dibuix i d’una sèrie de preguntes prèvies.

El material que us presentem ha estat creat i compartit des del fantàstic portal AULA PT (http://www.aulapt.org) destinat a la difusió de recursos en el camp de les necessitats eductives especials.

AULAPTDes del nostre bloc, hem adaptat el material d’AULA PT a la llengua catalana mantenint el mateix format i tenint present els drets d’autoria.

AULAPT1Al mateix portal també hi podeu trobar la mateixa versió adaptada amb PICTOGRAMES que ajuden a la comprensió lectora d’enunciats pels alumnes amb més dificultats d’accés al lèxic.

Tot seguit us presentem els enllaços des d’on accedir a la visualització i descàrrega dels diferents materials:

Esperem que us sigui útil i felicitem als companys/es d’AULA PT pel seu gran treball i per voler-lo compartir a través del seu portal. Us aconsellem visitar la seva pàgina.

TIRES SIL·LÀBIQUES PER CONFEGIR PARAULES A PARTIR D’UN CENTRE D’INTERÈS (ANIMALS, PARTS DE LA CASA, PARAULES DE TARDOR)

$
0
0

TIRESFa més de quatre anys (23 de febrer de 2011) que vam compartir en aquest bloc un material per confegir paraules amb lletres i síl·labes a partir d’unes plantilles i d’unes tires de fonemes i síl·labes. Podeu accedir a l’article clicant AQUÍ.

 

A través del correu fa pocs dies la LAURA TASCÓN ha volgut compartir amb nosaltres una adaptació d’aquell material amb l’objectiu de confegir, comptar les síl·labes i escriure PARAULES RELACIONADES AMB LA TARDOR.
Us recordem la idea i us deixem l’enllaç amb els materials de la Laura per tal que el pugueu aplicar a l’aula, amb els vostres alumnes. També us tornem a compartir els materials de fa 4 anys.
Moltes gràcies Laura per compartir aquesta adaptació. Segur que a l’aula en serà realment útil. Seguim compartint i construint un nou futur pels nostres alumnes!

IMATGES SOBRE L’ÚS DEL MATERIAL:

TIRES2TIRES1

Tires de síl·labes amb paraules de tardor (Laura Tascón)

Fitxa de treball amb les tires per confegir. Laura Tascón

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ACCÉS AL MATERIAL DE LA LAURA (Tires de síl·labes i fitxes pels alumnes): paraules de tardor.

ACCÉS AL MATERIAL (tires de síl·labes, fitxes pels alumnes): parts de la casa.

ACCÉS AL MATERIAL (tires de síl·labes, fitxes pels alumnes i plantilla amb finestres per confegir les paraules): animals.

Un material ideal per treballar a partir de tallers o racons d’aprenentatge.

Seguim compartint i enviant comentaris.

EXPRESSIÓ I COMPRENSIÓ ORAL I ESCRITA CAÇANT POKÉMONS

$
0
0

Podent-hi estar a favor o en contra, el joc que ha causat sensació aquest estiu és la caça dels Pokémons a través dels dispositius mòbils i nosaltres hem pensat…” Per què no aprofitar la motivació envers aquestes criatures digitals i generar activitats destinades a treballar conceptes bàsics com la lectura i l’escriptura?”

Amb aquest objectiu hem creat la següent activitat creada a partir d’imatges de Pokémons trobats a internet i col·locats en un PLAFÓ DE JOC on en Pikatxu es converteix en l’INICI i el seu entrenador en el punt FINAL. Aquest plafó es pot ampliar a DIN-A-3, fotocopiar-lo a color i plastificar-lo.

Es creen parelles de joc en funció del grup d’alumnes. Cada alumne disposa d’un plafó de joc. Un dels participants (evitant la mirada del seu company/a) traça un camí – amb l’ajut d’un retolador Velleda- entre en Pikatxu i el seu entrenador passant pels Pokémons que ell prefereixi (un exemple el teniu a continuació).

Tot seguit, ha de donar instruccions orals o escrites a la seva parella per tal que ell o ella pugui traçar el camí i arribar a aconseguir que en Pokémon aconsegueixi arribar al seu entrenador passant pels mateixos Pokémons que ell ha escolllit, és a dir, reproduint el camí seguint les instruccions que li vagin donant.

L’alumne que dóna les instruccions (ja siguin orals o escrites) ha d’anar indicant per quins Pokémons ha de passar intentant definir les característiques més importants dels diferents Pokémons que formen part del camí de la manera més fidel possible.

El joc acaba quan s’aconsegueix traçar el camí complet.

DESCÀRREGA DEL PLAFÓ A TRAVÉS DE GOOGLE DRIVE (en format PDF)

És una bona manera tan de treballar el llenguatge oral com, si es prefereix, treballar l’expressió escrita amb els alumnes al mateix temps que es potencia l’atenció, la concentració i la direccionalitat a través d’una activitat motivadora i interessant pels nostres nens i nenes.

Per cert, per evitar que els alumnes tinguin la temptació de mirar us aconsellem provar aquesta idea utilitzant un “folder” de cartolina per a cada nen, com podeu veure en aquesta imatge extreta del bloc de la Laura Candler.

folderUs animeu a provar-ho a l’aula?

Què en penseu?

Esperem els vostres comentaris.

AQUESTES VACANCES…

$
0
0

Compartim amb vosaltres una tasca d’expressió escrita sobre les vacances.

A la classe ho treballem de la següent manera:

  1. Comencem amb la conversa sobre les vacances i utilitzem la fitxa com a guia.
  2. Posteriorment, els alumnes completen la fitxa.

Llavors, depenent del nivell del alumne pots decidir que finalitzi al completar la fitxa o bé que ho ampliï. Per ampliar-la hem associat una plantilla per treballar diferents tipologies textuals: la postal, el diari personal i la carta informal. La postal acompanya la fitxa de les vacances d’estiu. El diari personal acompanya la fitxa de les vacances de nadal. La carta acompanya la fitxa de les vacances de pasqua.

  1. Quan els alumnes han acabat d’escriure revisen els seus escrits utilitzant la fitxa d’autocorrecció.
  2. Finalment, és molt interessant que els alumnes puguin llegir els seus textos al companys.

Si us interessa aquest material podeu descarregar-lo clicant als enllaços següents:

Aquest Nadal (fitxa)

Esperem que us siguin útils i agraïm els comentaris! 😉

Viewing all 24 articles
Browse latest View live